Wednesday, 15 August 2018

Perubatan di UNIMAS for DEGREE

Assalammualaikum semua

Based on the title, semua tahu dah kot apa point utama entry ni ?? 🙈

Ya, Alhamdulillah, aku ditawarkan untuk menyambung pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perubatan di Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan (FPSK) UNIMAS, Sarawak.

At 19, with nothing in my mind, i have to pursue my studies in medicine.
The moment aku nak check keputusan degree ni, aku langsung tak berharap untuk dapat tempat dalam bidang sebb aku tahu kemampuan setakat mana kalau nak dibandingkan dengan my other friends which are way better than myself, yg lebih gempak CGPA asasi dia, yang lebih mantap MUET result dia, yang lebih lancar interview medical dia.

Tapi bila buka je smpweb tu, keluar cenggini



Terkejut. Tapi bila nampak je keputusan tu, aku terus like reminiscing all my results which actually lead me to this field.

So, i just want to share with anyone yang sangat berniat nak masuk bidang ni but have no idea apa syarat kelayakan minima yang sepatutnya: (( basically for UNIMAS))

UNTUK PELAJAR BUKAN ASASI UNIMAS
  • SPM ; good pass in BM & Sejarah
  • Foundation/Matrikulasi with CGPA 2.00 above
  • Minimum MUET result band 1 (senang gilaaa!)

UNTUK PELAJAR ASASI UNIMAS [LIFE SCIENCE] // dia ketat sikit

  • at least B in biology, chemistry, maths
  • in SPM, at least B in biology, chemistry, physics, maths/addmaths. At least C in English.
  • MUET with at least band 3
  • CGPA for whole Asasi Unimas is 3.5 above
  • Pass interview test
ATAU BOLEH KLIK SINI UNTUK MORE INFO

Alhamdulillah aku dari asasi UNIMAS & pass semua tu.
- SPM 6A3B (boleh agak lah mana yang pass ehek)
- CGPA ; 3.60
- MUET band 4
- ada interview


And now im waiting for my degree admission in Sept 2018.
Wish me luck and strong . InsyaAllah, may Allah ease everything.
Ada masa, ill share with you guys hows my life would be in medicine field. 😉


love,
dolphin x



Friday, 8 June 2018

MENJADI SEORANG PENIPU (?)

Menjadi seorang penipu kepada orang yang disayangi.

Salah ke? Depends.
Bergantung pada niat. Dia tidak terniat untuk menyakiti hati orang yang dia sayangi, malah sebab sayang, dia lakukan sesuatu yang di luar kotak fikiran dia.

Dia sayang, maka dia belajar banyak benda daripada orang yang disayangi.
Dia dijaga dengan baik, malah dididik juga untuk menjadi seorang perempuan yang lebih baik.
Banyak kejadian yang menimpa membuat dia sedar, yang dia tak patut melukai hati orang yang terlalu risaukan dan sayangkan dia.

Maka, dia terfikirkan satu cara yang dia tahu pada akhirnya akan menghentikan segalanya.
Satu cara tu di mana, dia akan terang-terang melukai hati si dia yang dia sayang, menipu diri dia sendiri, dan 'terpaksa' menipu orang yang risaukan dia.

Bagi dia, mungkin dengan cara ini, dia dapat menzahirkan sayang dia, rindu dia walau bukan dengan kata-kata. Cara yang dia sendiri taknak, tapi perlu bagi dia untuk buat orang lain bahagia.


Dia kesal pada akhirnya, tapi si dia juga telah pergi.
Jadi, pada dia, cara ini berhasil. Dia tetap akan terus menyayangi. Sebab apa? sebab dia sentiasa percaya pada takdir. Percaya dengan Maha Pencipta.

Dia tipu yang, dia sedikit pun tak terkesan.
Dia tipu yang, dia dah berpunya.
Dia tipu yang, semua orang layak untuk rasa gembira.

Dia lebih kenal diri dia, dia lebih tahu kemampuan diri dia sendiri.
Dia tahu orang lain takkan buat, maka dia buat. Dia mengalah, sebb dia tahu orang lain takkan mengalah.

Tapi dalam diri dia, dia terus berjuang. Dia terus mendoakan agar segala yang baik akan terus datang. Hati dia, dia lebih tahu.

Cerita dia. Dia lebih tahu apa yang akan jadi, maka dia bersedia untuk segala kemungkinan walau sebenarnya, dia sentiasa di bawah. Dia takkan pernah menang. Dia akan tersungkur juga.





Sunday, 31 December 2017

My life In Asasi UNIMAS Sarawak

Hello assalammualaikum.

Not to bother but i woke up at 0220 am and i planned to do my chemistry proposal which will be submitted this tuesday. But, apparently, i reread my ws group conversation and then i realized that my leader asked members to send their parts to me on monday 9 am. And yeh, what am I going to do now?

💃💃
_____________________________________________________________________________________

Apa kena dengan life aku kat sini ?

No, nothing is wrong. Tapi, aku hilang kawan-kawan aku. Aku stalk diorang and they like have their own best person to hang out with. Room mate aku ada friendship crisis and asked for my advices sebab dia ada niat yang tak baik.

Aku cakap  

"jangan pernah ada niat yang tak baik kat kawan-kawan kau, walau macam mana jahat sekali pun diorang buat kat kau, walau macam mana sakit hati sekalipun diorang buat kau, jangan ikut perasaan untuk balas balik semua tu. Kau akan puas hati bila kau buat, tapi at the end kau akan hilang diorang. Kau akan hilang semua kenangan dengan diorang, rosak macam tu je friendship korang. Jangan weh, kau tak tahu rasa dia camne bila kau hilang kawan-kawan kau sebab tindakan kau sendiri. Sementara kau masih boleh sabar, kau sabar je. Jangan jadikan tindakan jahat tu, alasan untuk diorang saling membalas dengan jahat. Biar kita diam dan sabar. Suatu hari, the real one akan stay."


I said it sambil terbayang muka kawan-kawan aku. 

Hidup aku kat asasi ni, memang sibuk, dengan lab, report untuk dihantar, project yang ada due date, presentation yang makin dekat. Sem 2 agak pack sedikit. Sedikit. Tapi aku tak anggap susah, aku taknak susahkan diri aku, dengan menganggap semua tu susah. Aku selalu mind set aku boleh habiskan asasi ni, aku boleh siapkan semua project, aku boleh submit semua lab report, aku boleh pass exam. Aku boleh, so that aku akan face semua tu dengan tenang and relax. 

 Baru-baru ini, aku had a visit to Faculty of Medicine and Science Health. Besar fakulti dia and i met few of the medical students. Jadual diorang sangat sangat pack. Sekarang aku percaya, bidang perubatan bukan bidang yang boleh dibawa main-main. Just imagine, you have to standby on 8 until 9 malam untuk oncall for practical session, yes! Real-life experience as doctor yang kena standby all the time. Lepas tu esok nya 8 pagi-1 petang kelas, 2-5 petang ada lab macam biasa. And you can see what kind of doctor life yang kau akan ada.

 
 Tapi takpe, im okay with it. Kalau ada rezeki, Allah will make it for me. Bila aku dapat, maksudnya Allah tahu aku memang mampu untuk semua itu.

KALAU TAK DAPAT?

Aku serah semua kat Allah.

Talking about fate, there are too much to tell about. Too much. Macam macam ada dalam hati. Sedih, bahagia, yakin, percaya, sabar, kuat and redha. Macam mana tu?

Im not going to touch it but it makes me to. Dah masuk 2018, and somehow my first thing in my 2018 goals is being fearless... Tak takut apa-apa. Sebab apa tau, sebab aku takut, takut bila sakit tu datang lagi, lagi lagi lagi. I saw the comments pun haih. I dont wanna people to blame on me, taknak nampak aku yang jahat, so that aku let everything goes in. Kalau dia datang, then datang la, kalau dia pergi pun, i think i must be okay.

It's all about being matured.
Benda yang baik, aku selalu doa. Tak pernah terlepas. Termasuk nama-nama orang yang ada dengan aku waktu sekolah dulu dan walau tak sampai sekarang, tapi aku masih ingat diorang. Mungkin cara aku yang menyakiti hati diorang, tapi Allah tahu how much i miss them all.

I only have this one person for me to share everything with, all thanks to him.
At least i got one.

߄☺

 love,
tyy dolphin x

1 jan 2018

Thursday, 16 November 2017

(Backup) It's so hard these few days.

Everything was so fine until someone brings up your name. Ever since that, I think I should kept myself busy all the time.

To those who had been someone's crush and you realised it, be careful with the words coming out from your mouth and not from your heart. You might be a love winner but one day you will be a victim of it. Don't give hopes to others even if you need one. Because if you never feel the feeling of been hurt by someone you love , you will keep hurting others who love you. If you have the special one by your side, dont make yourself busy finding another one ☝🏻 (takmo k takmo)

To those who are still in the trials of moving on from your past, please take a good care of your health too. Don't ever give up. If you think you fail already, just keep moving forward. If she/he still wants you in your life, don't worry, they'll show up from no where. Just keep this in your mind,don't ever push yourself. Because it might hurt the most and you won't try to do it again. If you think you can't, keep it for another day and find snacks 😜🍟🍫🍩

 

♥️
REMIND YOURSELF OF THOSE WHO WILLING TO SACRIFICE THEIR PASSION FOR YOUR DREAM. NEVER MIND, IF YOU MISS HIM , SMILE AND DRIVE AROUND THE NEIGHBOURHOOD. 😚

Love,
Tyy x

1st of June.

A girl #2

.....
Never knew that she would trapped in her own trap. She continuously adore him - as a friend. A friend who she knows always would be there for her. She spent most of the time telling him stories of her daily life. Until one day, everything became a bombshell . His girlfriend caught both of them when the girlfriend logged onto his FunBase account. She read their conversation together. The sweet part made her jealous and hate that one girl. What made her being so angry? Because that girl is one of her good friend. She never expect it from a girl she called a friend. A big fight occurred and everything went chaos. The girl had to bear embarrassed since her secret was all out. Wherever she goes, she had to answer question that almost of them made it look like that she is the one who guilt. She tried hard to sorry her friend for what she had done. But her friend ignored her and said she hate her. Until Raya holiday started, she still failed in gaining her friend’s forgiveness. And during that time of period, the both boy and girl did not contact each other for almost two weeks, even at school, she avoided him just to clear everything with her friend and gain her trust back. But it was a fail. 

————

The school started after raya holiday, and this time she accepted a small note from her friend saying that she forgave her. She felt really thankful bcs all of that wont happen if other friends did not help them. But ever since that, she lost her trust and her friend said “I forgave her but i cannot love her like before. Bcs it is so hurt” 

That girl learnt her lesson. She lost both her friend and also that boy. She taught everything is cleared already since she didnt contct anymore with the boy, in fact no one knows that actually she missed the boy. but suddenly a day after her birthday , he appeared wishing a late birthday wish on her FunBase wall. She said thanks and from that moment, they exchanged numbers. And everything started all over again but this time, not through FunBase chatting, but through messaging. She is a bad friend right ? 

To be continued ....