Friday, 19 April 2019

PBL?? APA BENDA TU?


corazon humano dibujo realista - Buscar con Google:                                                                                                                                                                                 Mรกs
Pinterest-


Selamat pagi ๐Ÿ‘‹

It's 20th of April now. I have 41 days ahead to go back to my family. Cmon! ✊

Okay, mana ada hati?
Aku suka nak cakap, kalau untuk certain keadaan aku dah takda rasa apa-apa. Sekarang aku lebih suka untuk pentingkan medical school ni berbanding hal hal yang tak penting. Sebab aku rasa banyak sangat benda yang aku perlu buat untuk ibu ayah yang tengah tunggu aku kat rumah tu (lol im tearing), sampai aku rasa aku fikir yang sepatutnya benda ni aku buat daripada dulu lagi.
-------------------------
\\
This week, i got an outing with my PBL group along with our faci Madam Maryam who was actually with us since block 1,2 and now block 4. Somehow aku teringat balik, first first sekali meeting kitorang and first time kitorang kenal each other, doing practicals together. Masa tu awkward gila. Sangat. Since group aku 9 orang - 8 orang perempuan, and only Akmal seorang je lelaki, awkwardness tu kurang, lagi lagi bila dia pun masuk air sekali dengan kitorang and selalu kena buli.

So ni our first picture together:

taken in November 2018 @ Drylab, FPSK
UP from left: Sarahh, Cassandra, Flo, Dilah, Vishi | DOWN: Amirah, Akmal, Alin



 And now:

am getting thinner?


PBl group ni gonna bear with ,for 2 years long (year 1 & year 2)
Bagi aku - macam family.

Oh ya :

Pagi ni aku terbangun pukul 1252 a.m. which is supposedly aku nak bangun pukul 930p.m. (tidur 730), siap letak alarm lagi tapi..................

TAK SEDAR.

I turned on mobile data, and ada mesej one of my friend yang nak tengok pbl book aku yang sebelum ni sebab buddy nak pinjam
--------- btw buddy is a term used for senior y2/y3/y4/y5 which is eventually macam jadi your hakak/abang so that you all can belajar sama/ share notes exercises together. each one of us has own buddy, ada juga yang share buddy/-------

so i opened up my big box under bed which filled with lots lots of files, fuhbuka my block 3 file, cari pbl book untuk block 1-3 sebab tu block last i guna buku tu so i just saved it in that block file.

Then i pulled out the book, fuh berderaian jatuh kertas kertas. Nampak bersepah dan tak tersusn buku itu. Janji dengan diri nak kemas kini buku tu, lagi-lagi mindmap part bila cuti hari tu, tapi ahahhaha...

Buku block 1-3; bersepah, kertas tak clip/tak gam dengn proper, mindmap tak tersusn
So aku risau kalau buddy kawan aku tu tak faham.
Once block 4 started, i have this kind small same cartoon book (sebab masa beli, 1 set, dalam tu ada tiga actually buku sloth ni yang sama theme, satu hadiah kat buddy aku masa buddy day, ini yang tinggal,so tak tahu sepenting ini ๐Ÿ˜)

I said to myself, ok kali ini punya pbl, susun elok elok, mind map bagi cantik and understandable, nanti hengko juga yang revise.

hah kau, siap bookmark lagi tu, block 4 and pbl for each week. (pbl kali ni setiap minggu guys ;))) )
dah tampal dengan kemas! before ni stapler je sampai kertas koyakkk
sediakan tempat kosong beside mind map for extra notes
 APA ITU PBL ??
 PBL = Problem Based Learning

Ok maybe ada yang tak faham apa benda tu PBL kan? Halamak zati ni bebel je pebenda aku tak faham lah hak ala haih.
 It's basically like a discussion about a problem that is given to you. So kitorang ada group sendiri which is usually stands from 9-10 students and seorang facilitator (among the lecturers) 
waktu untuk pbl slot ni ialah

Monday: 1030a.m. - 1230p.m.   
- setiap isnin ni, kitorang diberi trigger or cases of patients with pelbagai penyakit. 
- waktu ni kitorang akan analisis the text, tanda-tanda yang dia present, waktu dia alami, history taking sama ada keluarga dia pun ada sakit yang sama ke, pernah jatuh ke apa semua
-then kitorang release the facts which are persoalan persoalan yang mcm okay kenapa dia boleh demam selepas makan benda ni? or adakah penyakit dia ni penyakit berjangkit atau keturunan atau disebabkan oleh pkerjaan dia? Hah camtu..
- masa ni dah kenalpasti/diagnosis penyakit apa , so senang nak cari bahan untuk discussion

so ni example trigger untuk minggu muscle. so basically kitorang dapat trigger pesakit yang ada masalah dengan muscle movement. setiap minggu tema belajar lain, jadi pbl akan based on thhat week theme. so Pn Noriada ni sebenarnya ada 'winged scapula' disebabkan oleh disability dekat muscle serratus anterior kerana injury di long thoracic nerve yang supply that muscle


 Friday: 230p.m. - 500p.m.  
- jumaat pula, kitorang meeting untuk bentangkan semua idea idea, bincangkan semua benda yang berkaitan dengan penyakit yang kitorang syak tu. Yes, we're only given approximately 4 days je untuk cari bahan
- biasa nya santai je discussion ni (depends on the facilitator-sporting tak sporting ahak)
- apa kitorang bincangkan?

hah ni

learning needs ni adalah apa yang kitorang perlu cari. the most basic things adalah common signs&symptoms, factors that causes the disease, kind of treatment and all the things associated with the disease yang kitorang diagnose masa monday hari tu,
 Learning needs:
a) Biological ; e.g. process in body on how disease could occur 
b) Clinical ; e.g. lab investigations untuk kenal pasti the disease signs symptoms treatment etc
c) Behavioral; e.g. risk factors that can contribute to the development of disease macam age- makin tua, susceptible untuk dapat sakit lutut contohnya
d) Population; clearly its about statistic mcm berapa peratus orang tua yang sakit lutut
 Sekian, my little sharing on what common things medical students do and learn during their theory phase before entering clinical years.

Till we meet again! ๐Ÿ˜‰

tyy
dolphinx

Sunday, 31 March 2019

Its 2019, updated April of 2019 ๐Ÿ’•

Hi.

VSCO - relatablemoods
source: tq pininterest

Banyak benda yang tak ter update since aku masuk sini.
Nak update untuk setiap cerita, tapi terlalu busy. Hari ni 1 April.

Okay, fisrt thing first, medic is not as easy as ABC. Im one of those yang active sports dulu especially netball (its my fav) but i could not do much multitasking. So i decided untuk forget semua nya & focus on my studies. Sebb i have my own schedule, that i literally not brave enough untuk selitkan macam macam activity. So i totally respect those yang participate any kinds of competition, or yes baru baru ni ahli UNIMED baru je nak build up, and kawan kawan aku semua ada yang masuk and i support them as what friends should do.

Nothing much, family angkat kat sini.








Family angkat is supposedly what medical students should have. Sebb kitorang akan do some investigations and medical purposes on them, selain itu kitorang pun dah benefit which hidup cara orang kat sini.

about studies here, 8am-5pm classes all the time.
Assignments, quiz, end of block examination, - ok normal. which is initially, kind of frustrating enough but yeah, i shld adapt with it.

Hidup aku?
4 years already, i think i should take the biggest step, i have to move on. I should try again anag again even after each failure.
Hidup ini ada turun naik, aku pernah naik, aku pernah turun, aku pernah jatuh aku pernah juga happy kat puncak. Tapi aku lupa, yang sebenarnya Allah pegang semua tu.

I decided untuk just focus dengan apa yang lebih penting, aku tak pandai nak gunakan orang untuk happy kan diri aku, so it's all about myself.

I should really move on, which is a big mistake for me kalau one day i still have that feelings toward somebody's husband. Dosa besar, izzati.

I should clear things because it is the time. For me, to climb up after falling, its not an easy task, but aku percaya kalau kena pada masa dan waktu yg tepat, Allah akan tetap selalu ada dengan aku because you have to trust on God's plan.

4 years is a big gap. The suffers, the tears, i think i had spent time on unbeneficial things.
Aku takda platform lain untuk aku express and confess feelings aku, so macam selalu aku buat since my teenagers life - writing. remember that i got this one thick green book yang aku simpan kat rumah which aku tulis semua benda kat dalam tu. Too much memories, aku patut buang tapi tak semua memori tu bitter kan, ada je among of them yg buat kita happy.

Family Health visit 1 @ Kg Mang Tradisi
One thing,
4 tahun ke 5 tahun ke 6 tahun ke, i still take time.
Not because im missing but its because i'm healing.

I read a tweet by somebdy
Kadang kita jauhkan diri dari seseorang tu bukan sengaja atau bukan kehendak kita, but it is better that way 

It's not good smh untuk grieve for something yang belum pasti untuk masa yang terlalu lama.
Maybe i love too much that i hope for something that beyond my control, so ends up it hurts so much.

I'm not a socialized person that i could get easily attached to anybody, so it's a little bit late for me to have my good time. But not literally means that i am that kind of snobbish (?) , nope. jst don't judge a book by its cover . (wow i use a proverb)

aku busy sangat kat sini. entah apa tah yang busy.
mungkin the aim is to forget apa yang tak patut fikir.
that im worried if i ever showing any depression symptoms. no, im not a depressed person.
entah, am i?

whatever,
yang aku tahu, i wanna get rid of everything apa yang aku rasa untuk bertahun lama selama ni, bagi rasa kosong, and i want to restart my life (which is basically start a new life, with new lessons)

apa yang penting, i want to pass my medical school with flying colours that make my parents so proud of me and buat diorang rasa tak menyesal keluarkan duit banyak untuk anak diorang yang banyak songeh juga ni (who is hiding so much secrets, sorry)

ni masa aku drew blood all by myself drpd tangan Amirah - we call it as venous blood taking (phlebotomy)
Last but not least,
everyone has their own story - whether its good or bad , jst they dont tell you about it because they choose to, don't blame them anything, they just want a hug where they could cry until sleep.
They choose to keep it to themselves, not to grieve but to handle it wisely.

I think i should do tat too. Aku yakin, aku berhak untuk dapat lebih daripada apa yang dah jadi, lebih daripada semua ini, just its not the time yet.

Believe in Allah. Minta Dia buang segala rasa yang ada, & let me be heartless.

Btw, im praying for my medical friends here that they dont end up like me, keep on striving, dont give up (common words, ok letme give another uncommon words)

You are always the best among others and you had done whats good for you. A good friend enough ๐Ÿ‘.

Kawan-kawan yang tahu sejak awal, doakan selalu jangan pernah putus. Im not relying on you to always be there for me but i believe you're a good friend that you're not leaving me alone.

till we meet again,
tyy
dolphin x

Wednesday, 15 August 2018

Perubatan di UNIMAS for DEGREE

Assalammualaikum semua

Based on the title, semua tahu dah kot apa point utama entry ni ?? ๐Ÿ™ˆ

Ya, Alhamdulillah, aku ditawarkan untuk menyambung pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perubatan di Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan (FPSK) UNIMAS, Sarawak.

At 19, with nothing in my mind, i have to pursue my studies in medicine.
The moment aku nak check keputusan degree ni, aku langsung tak berharap untuk dapat tempat dalam bidang sebb aku tahu kemampuan setakat mana kalau nak dibandingkan dengan my other friends which are way better than myself, yg lebih gempak CGPA asasi dia, yang lebih mantap MUET result dia, yang lebih lancar interview medical dia.

Tapi bila buka je smpweb tu, keluar cenggini



Terkejut. Tapi bila nampak je keputusan tu, aku terus like reminiscing all my results which actually lead me to this field.

So, i just want to share with anyone yang sangat berniat nak masuk bidang ni but have no idea apa syarat kelayakan minima yang sepatutnya: (( basically for UNIMAS))

UNTUK PELAJAR BUKAN ASASI UNIMAS
  • SPM ; good pass in BM & Sejarah
  • Foundation/Matrikulasi with CGPA 2.00 above
  • Minimum MUET result band 1 (senang gilaaa!)

UNTUK PELAJAR ASASI UNIMAS [LIFE SCIENCE] // dia ketat sikit

  • at least B in biology, chemistry, maths
  • in SPM, at least B in biology, chemistry, physics, maths/addmaths. At least C in English.
  • MUET with at least band 3
  • CGPA for whole Asasi Unimas is 3.5 above
  • Pass interview test
ATAU BOLEH KLIK SINI UNTUK MORE INFO

Alhamdulillah aku dari asasi UNIMAS & pass semua tu.
- SPM 6A3B (boleh agak lah mana yang pass ehek)
- CGPA ; 3.60
- MUET band 4
- ada interview


And now im waiting for my degree admission in Sept 2018.
Wish me luck and strong . InsyaAllah, may Allah ease everything.
Ada masa, ill share with you guys hows my life would be in medicine field. ๐Ÿ˜‰


love,
dolphin x



Friday, 8 June 2018

MENJADI SEORANG PENIPU (?)

Menjadi seorang penipu kepada orang yang disayangi.

Salah ke? Depends.
Bergantung pada niat. Dia tidak terniat untuk menyakiti hati orang yang dia sayangi, malah sebab sayang, dia lakukan sesuatu yang di luar kotak fikiran dia.

Dia sayang, maka dia belajar banyak benda daripada orang yang disayangi.
Dia dijaga dengan baik, malah dididik juga untuk menjadi seorang perempuan yang lebih baik.
Banyak kejadian yang menimpa membuat dia sedar, yang dia tak patut melukai hati orang yang terlalu risaukan dan sayangkan dia.

Maka, dia terfikirkan satu cara yang dia tahu pada akhirnya akan menghentikan segalanya.
Satu cara tu di mana, dia akan terang-terang melukai hati si dia yang dia sayang, menipu diri dia sendiri, dan 'terpaksa' menipu orang yang risaukan dia.

Bagi dia, mungkin dengan cara ini, dia dapat menzahirkan sayang dia, rindu dia walau bukan dengan kata-kata. Cara yang dia sendiri taknak, tapi perlu bagi dia untuk buat orang lain bahagia.


Dia kesal pada akhirnya, tapi si dia juga telah pergi.
Jadi, pada dia, cara ini berhasil. Dia tetap akan terus menyayangi. Sebab apa? sebab dia sentiasa percaya pada takdir. Percaya dengan Maha Pencipta.

Dia tipu yang, dia sedikit pun tak terkesan.
Dia tipu yang, dia dah berpunya.
Dia tipu yang, semua orang layak untuk rasa gembira.

Dia lebih kenal diri dia, dia lebih tahu kemampuan diri dia sendiri.
Dia tahu orang lain takkan buat, maka dia buat. Dia mengalah, sebb dia tahu orang lain takkan mengalah.

Tapi dalam diri dia, dia terus berjuang. Dia terus mendoakan agar segala yang baik akan terus datang. Hati dia, dia lebih tahu.

Cerita dia. Dia lebih tahu apa yang akan jadi, maka dia bersedia untuk segala kemungkinan walau sebenarnya, dia sentiasa di bawah. Dia takkan pernah menang. Dia akan tersungkur juga.





Sunday, 31 December 2017

My life In Asasi UNIMAS Sarawak

Hello assalammualaikum.

Not to bother but i woke up at 0220 am and i planned to do my chemistry proposal which will be submitted this tuesday. But, apparently, i reread my ws group conversation and then i realized that my leader asked members to send their parts to me on monday 9 am. And yeh, what am I going to do now?

๐Ÿ’ƒ๐Ÿ’ƒ
_____________________________________________________________________________________

Apa kena dengan life aku kat sini ?

No, nothing is wrong. Tapi, aku hilang kawan-kawan aku. Aku stalk diorang and they like have their own best person to hang out with. Room mate aku ada friendship crisis and asked for my advices sebab dia ada niat yang tak baik.

Aku cakap  

"jangan pernah ada niat yang tak baik kat kawan-kawan kau, walau macam mana jahat sekali pun diorang buat kat kau, walau macam mana sakit hati sekalipun diorang buat kau, jangan ikut perasaan untuk balas balik semua tu. Kau akan puas hati bila kau buat, tapi at the end kau akan hilang diorang. Kau akan hilang semua kenangan dengan diorang, rosak macam tu je friendship korang. Jangan weh, kau tak tahu rasa dia camne bila kau hilang kawan-kawan kau sebab tindakan kau sendiri. Sementara kau masih boleh sabar, kau sabar je. Jangan jadikan tindakan jahat tu, alasan untuk diorang saling membalas dengan jahat. Biar kita diam dan sabar. Suatu hari, the real one akan stay."


I said it sambil terbayang muka kawan-kawan aku. 

Hidup aku kat asasi ni, memang sibuk, dengan lab, report untuk dihantar, project yang ada due date, presentation yang makin dekat. Sem 2 agak pack sedikit. Sedikit. Tapi aku tak anggap susah, aku taknak susahkan diri aku, dengan menganggap semua tu susah. Aku selalu mind set aku boleh habiskan asasi ni, aku boleh siapkan semua project, aku boleh submit semua lab report, aku boleh pass exam. Aku boleh, so that aku akan face semua tu dengan tenang and relax. 

 Baru-baru ini, aku had a visit to Faculty of Medicine and Science Health. Besar fakulti dia and i met few of the medical students. Jadual diorang sangat sangat pack. Sekarang aku percaya, bidang perubatan bukan bidang yang boleh dibawa main-main. Just imagine, you have to standby on 8 until 9 malam untuk oncall for practical session, yes! Real-life experience as doctor yang kena standby all the time. Lepas tu esok nya 8 pagi-1 petang kelas, 2-5 petang ada lab macam biasa. And you can see what kind of doctor life yang kau akan ada.

 
 Tapi takpe, im okay with it. Kalau ada rezeki, Allah will make it for me. Bila aku dapat, maksudnya Allah tahu aku memang mampu untuk semua itu.

KALAU TAK DAPAT?

Aku serah semua kat Allah.

Talking about fate, there are too much to tell about. Too much. Macam macam ada dalam hati. Sedih, bahagia, yakin, percaya, sabar, kuat and redha. Macam mana tu?

Im not going to touch it but it makes me to. Dah masuk 2018, and somehow my first thing in my 2018 goals is being fearless... Tak takut apa-apa. Sebab apa tau, sebab aku takut, takut bila sakit tu datang lagi, lagi lagi lagi. I saw the comments pun haih. I dont wanna people to blame on me, taknak nampak aku yang jahat, so that aku let everything goes in. Kalau dia datang, then datang la, kalau dia pergi pun, i think i must be okay.

It's all about being matured.
Benda yang baik, aku selalu doa. Tak pernah terlepas. Termasuk nama-nama orang yang ada dengan aku waktu sekolah dulu dan walau tak sampai sekarang, tapi aku masih ingat diorang. Mungkin cara aku yang menyakiti hati diorang, tapi Allah tahu how much i miss them all.

I only have this one person for me to share everything with, all thanks to him.
At least i got one.

฿„☺

 love,
tyy dolphin x

1 jan 2018