Wednesday, 15 August 2018

Perubatan di UNIMAS for DEGREE

Assalammualaikum semua

Based on the title, semua tahu dah kot apa point utama entry ni ?? 🙈

Ya, Alhamdulillah, aku ditawarkan untuk menyambung pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perubatan di Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan (FPSK) UNIMAS, Sarawak.

At 19, with nothing in my mind, i have to pursue my studies in medicine.
The moment aku nak check keputusan degree ni, aku langsung tak berharap untuk dapat tempat dalam bidang sebb aku tahu kemampuan setakat mana kalau nak dibandingkan dengan my other friends which are way better than myself, yg lebih gempak CGPA asasi dia, yang lebih mantap MUET result dia, yang lebih lancar interview medical dia.

Tapi bila buka je smpweb tu, keluar cenggini



Terkejut. Tapi bila nampak je keputusan tu, aku terus like reminiscing all my results which actually lead me to this field.

So, i just want to share with anyone yang sangat berniat nak masuk bidang ni but have no idea apa syarat kelayakan minima yang sepatutnya: (( basically for UNIMAS))

UNTUK PELAJAR BUKAN ASASI UNIMAS
  • SPM ; good pass in BM & Sejarah
  • Foundation/Matrikulasi with CGPA 2.00 above
  • Minimum MUET result band 1 (senang gilaaa!)

UNTUK PELAJAR ASASI UNIMAS [LIFE SCIENCE] // dia ketat sikit

  • at least B in biology, chemistry, maths
  • in SPM, at least B in biology, chemistry, physics, maths/addmaths. At least C in English.
  • MUET with at least band 3
  • CGPA for whole Asasi Unimas is 3.5 above
  • Pass interview test
ATAU BOLEH KLIK SINI UNTUK MORE INFO

Alhamdulillah aku dari asasi UNIMAS & pass semua tu.
- SPM 6A3B (boleh agak lah mana yang pass ehek)
- CGPA ; 3.60
- MUET band 4
- ada interview


And now im waiting for my degree admission in Sept 2018.
Wish me luck and strong . InsyaAllah, may Allah ease everything.
Ada masa, ill share with you guys hows my life would be in medicine field. 😉


love,
dolphin x



No comments:

Post a Comment